Včelí vosk (Cera alba)

Včelí vosk, produkt, vznikající metabolickou přestavbou medu a pylu v těle některých druhů včel. Má výborné terapeutické vlastnosti, skvěle využitelné zejména v kosmetice.

Díky svým bohatým hydrofobním ochranným vlastnostem je velmi užitečný v péči o pokožku. Jako lék je včelí vosk využíván ke snižování cholesterolu, k úlevě od bolesti, při průjmech či škytavce. Uvádí se také, že je zvláště účinný při léčbě modřin, zánětů a popálenin. Nedávné výzkumy se zabývaly i antimikrobiálními vlastnostmi včelího vosku, ale zatím existuje jen málo studií, které se zabývají jeho samostatným působením.

Většinou jde o jeho kombinaci s medem a olivovým olejem.

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.