Tuk

Tuky dotváří trojici hlavních makroživin ve výživě člověka. Tuky řadíme z biochemického hlediska do velké skupiny lipidů (platí pravidlo „tuky jsou lipidy, ale lipidy nejsou jenom tuky“). Tuky se nachází jak v živočišných, tak i rostlinných zdrojích. Jsou to sloučeniny glycerolu a mastných kyselin (MK). Ve stravě se tuky nacházejí nejčastěji ve formě triacylglycerolů (sloučenina glycerolu a 3 MK). Mnoho lidí se tukům vyhýbá kvůli mylné představě, že příjem tuku znamená automatickou tvorbu nových tukových zásob. Jednoduše řečeno, přijatý tuk se dle nich uskladňuje rovnou v podkoží, což ale není pravda.

Funkce tuků ve výživě

  1. nejbohatší zdroj energie (1 g obsahuje cca 9 kcal neboli 37 kJ)
  2. zdroj mastných kyselin (nasycených, mono- a polynenasycených)
  3. zdroj liposolubilních vitamínů (A, D, E a K)
  4. tepelný izolant organismu
  5. poskytuje oporu orgánům (ledviny)
  6. zdroj cholesterolu a fosfolipidů (stavba buněčných membrán)
  7. zlepšují chuťové vlastnosti pokrmu
  8. navozují pocit sytosti

Dělení tuků ve výživě

Tuky můžeme rozdělit do několika kategorií, jelikož jedno dělení by z odborného hlediska nestačilo, je potřeba mít kategorií více, než např. u sacharidů. Tuky můžeme rozdělit dle jejich vlastností, konkrétně např. dle konzistence. Dále je dělíme dle obsahu mastných kyselin (MK) a v neposlední řadě dle původu.

Dle konzistence

  • tekuté (oleje)
  • polotuhé (margaríny, máslo, sádlo)
  • tuhé (např. živočišný lůj)

Dle mastných kyselin

Existují 3 druhy mastných kyselin.

  • nasycené (bez dvojné vazby)
  • mononenasycené (jedna dvojná vazba v mastné kyselině)
  • polynenasycené (dvě či více dvojných vazeb v mastné kyselině)

Dělení dle mastných kyselin by se dalo pomyslně zařadit pod dělení dle konzistence, jelikož poměrové zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin určuje, jakou konzistenci tuk právě bude mít. Dá se říct, že čím více má zdroj tuků mono- a polynenasycených mastných kyselin v poměru k nasyceným, tím je také při pokojové teplotě tekutější. Naopak čím více má tuk nasycených mastných kyselin, tím je jeho konzistence tužší. Od tohoto pravidla se také dost často odvíjí i zdravotní benefit daného zdroje tuků.

Zdroj: ForActiv.cz

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.