Semolina
Semolina je mouka umletá z tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Je výživově bohatší než klasická pšeničná mouka. Zrna jsou v porovnání s pšenicí obecnou (Triticum aestivum) větší, jsou jantarově zabarvená, mají mnohem tvrdší endosperm a vyšší obsah bílkovin (minimálně 14 %).
Nejčastěji se z ní vyrábí kvalitní nerozvářivé těstoviny. Díky vysokému obsahu lepku má výborné pojivé vlastnosti. Slouží také pro výrobu kuskusu, bulguru nebo snídaňových cereálií. V posledních letech stoupá obliba pečení chlebů z této pšenice. V porovnání s klasickým pečivem má delší trvanlivost.
Živiny ve 100 g:
Tuky | 2,5 g | Vitamín B6 | 0,4 mg |
Nasycené mastné kyseliny | 0,5 g | Vápník | 34 mg |
Polynenasycené mastné kyseliny | 1 g | Železo | 3,5 mg |
Mononenasycené mastné kyseliny | 0,3 g | Hořčík | 144 mg |
Sacharidy | 71 g | Sodík | 2 mg |
Bílkoviny | 14 g | Draslík | 431 mg |
Zdroj: eFIA - etická fitness aliance