Selen

Selen je v přírodě poměrně vzácně se vyskytující prvek, který lze nalézt ve stopovém množství v půdě, ve vodě a některých potravinách jako např. krabi, játra, ryby, drůbež, para ořechy a pšenice.

I přesto, že všechny sloučeniny selenu jsou prudce jedovaté, hraje selen v lidském těle nezastupitelnou roli v metabolismu. Má velmi dobré antioxidační vlastnosti, které působí proti volným radikálům z okolního prostředí, a tím snižují možnost vzniku rakoviny. Velice dobře spolupracuje s vitamínem E, zejména v prevenci rakoviny (u mužů rakoviny prostaty), šedého zákalu a makulární degenerace. Podporuje zpracování a správné využití již spotřebovaných proteinů např. při růstu vlasů.

Napomáhá k udržení správné funkce imunitního systému, podporuje funkci štítné žlázy a přispívá ke správné funkci srdeční činnosti. V těhotenství je nezbytný pro správný růst a vývoj plodu. Při užívání doplňků stravy obsahujících selen je nutné mít na paměti, že se selen vyskytuje v lidském těle v esenciálním množství. Dlouhodobá konzumace a nedodržování doporučené denní dávky tak může vést k předávkování, které se projevuje nevolností, ztrátou vlasů, bílými skvrnami na nehtech, únavou a podrážděností.

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.