Salicin

Salicin je glykosid, který je přítomen v kůře některých dřevin. Zejména těch, jejichž původ je v Severní Americe (osiky, topoly, vrby). Významným zdrojem salicinu je Vrba bílá, od jejíhož latinského názvu, Salix alba, je název salicin odvozen.

V těle je přeměňován na kyselinu salicylovou a jeho účinky jsou převážně analgetické, antipyretické, protizánětlivé a antirevmatické. Uplatňuje se také v kosmetickém průmyslu, kde působí v produktech na pleť keratolytickým (odstraňuje odumřelé buňky pokožky, při léčbě akné) a komedolytickým [redukuje tvorbu komedonů (uher, zánět mazových žláz), při léčbě akné] účinkem.

Kromě toho také stimuluje žaludeční systém. Chemicky vyráběná forma salycinu je kyselina acetylsalicylová a je hlavní účinnou součástí farmaceutických produktů proti chřipce jako je aspirin nebo acylpyrin. Použití salicinu v podobě extraktu, oproti aspirinu, je považováno za bezpečnější a vykazující méně vedlejších škodlivých účinků.

Vzhledem k tomu, že extrakt z kůry Vrby bílé obsahuje salicyláty, měla by se dodržovat stejná opatření jako při užívání čistého aspirinu. (Salix alba).

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.