Micelární kasein (Micellar Casein)

Kasein je jeden z hlavních druhů bílkovin nacházející se v mléce. Micelární kasein je speciálně upravená mléčná bílkovina, která se získává pomocí mikrofiltrace a ultrafiltrace z čerstvého mléka.

Kompletní protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Hraje důležitou roli při udržování pozitivní bilance proteinů a dlouhého anabolického stavu tím, že brání rozpadu svalových proteinů. Podporuje pomalé, nepřetržité uvolňování aminokyselin v podobě micel po dobu až sedmi hodin po cvičení. Micelární kasein se mimo jiné, často doplňuje na noc, protože právě v noci pomáhá obnovovat a opravovat svalovou hmotu (případně ve směsi s rychlejšími zdroji bílkovin i po tréninku nebo během dne).

Dále tento kasein podporuje pocit plnosti a pomáhá rozkládat tuky, čímž se zvyšuje hladina energie. Mimo to že pomáhá budovat svaly, pomáhá také při ztrátě tuku a tónování. Je velmi dobře stravitelný a dobrým zdrojem vápníku a fosforu. Je tedy velmi dobrý pro stavbu silných kostí. Pomáhá obnovovat normální hustotu kostí a tím působí preventivně proti osteoporóze, zlomeninám a zraněním z pádů. Tím, že je zdrojem aminokyselin, podporuje imunitní systém a pomáhá tedy snižovat riziko infekce.

Dále je účinným antihypertenzním (proti vysokému tlaku) činidlem. Dle studií, kaseinové peptidy pomáhají zlepšovat vazodilatační kapacitu cév, a tím pomáhají při snižování hladiny krevního tlaku. Nezaměňujte kvalitní micelární kasein s levnými kaseináty (vápenatý, sodný), které se získávají sířením odstředěného mléka kyselinami a následnou neutralizací hydroxidem, čímž dochází ke značnému znehodnocení bílkovin.

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.