Lysin

Lysin je základním stavebním kamenem všech bílkovin v lidském těle a představuje velmi důležitou aminokyselinu pro růst svalové hmoty (proteosyntéza).

Přítomnost dvou aminoskupin v molekule Lysinu, umožňuje velké množství interakcí, především s peptidy a proteiny svalových vláken. Lysin hraje také důležitou roli při regeneraci tkání a při produkci hormonů, enzymů a obranných látek.

Lysin je společně s Leucinem jedinou dvojicí tzv. ketogenních aminokyselin, tedy aminokyselin, které mohou být přeměňovány přímou cestou na makroergní sloučeninu Acetylkoenzym A, který je startovním článkem tzv. Citrátového cyklu. Z jedné molekuly Acetylkoenzymu A, vzniká v citrátovém cyklu 12 molekul ATP = buněčná energie.

Lysin se konvertuje na acetyl CoA, důležitou součást metabolismu sacharidů a energetického metabolismu. Je také prekurzorem karnitinu, který pomáhá transportovat mastné kyseliny s dlouhým řetězcem do mitochondrií, kde vzniká energie. Podílí se na biosyntéze kolagenu a elastinu, látek nezbytných pro zdraví pokožky.

Lysin soupeří s Argininem při absorpci ve střevě, reabsorpci v renálních tubulech a transportu do buněk přes plazmatickou membránu. Zvýšení celkového příjmu Lysinu a upravení poměru Lysinu a Argininu je nezbytné pro boj s HSV (Herpes simplex virus), který je odpovědný za vznik oparů. Působí proti oparům, pásovému oparu, genitálnímu oparu, syndromům lebečních nervů, ateroskleróze, otravě olovem a podporuje zdraví pokožky.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu L-Lysinu, před tzv. syntetickou formou, která může obsahovat díky chemickému způsobu produkce zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R- forem. Naopak L-Lysin pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům, garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“.

Dále doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí před tabletami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem častého použití tabletové formy je nízká pořizovací cena.

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.