Kyselina palmitová
Nasycená mastná kyselina vyskytující se běžně u zvířat i rostlin. Je to hlavní složka palmových olejů, jako je palmový olej, olej z palmových jader a kokosový olej.
Dle studií vykazuje mírné antioxidační a aterosklerotické vlastnosti. Přesto je kyselina palmitová spíše řazena k tukům s negativními účinky pro zdraví a to zejména se zvýšením hladiny celkového cholesterolu. Některé studie spojují vysoký obsah těchto tuků v dietě s vyšším rizikem kardiovaskulárních nemocí a také s výskytem rakoviny. Nicméně tato tvrzení vyžadují více dalších studií.
Jiné zdroje uvádí, že kyselina palmitová reguluje také hladinu některých hormonů, ovlivňuje imunitní funkce a zvyšuje inzulinovou rezistenci. Tudíž diabetici by se měli vyhýbat potravinám obsahující tuto mastnou kyselinu.
Zdroj: eFIA - etická fitness aliance