Kyselina palmitová

Nasycená mastná kyselina vyskytující se běžně u zvířat i rostlin. Je to hlavní složka palmových olejů, jako je palmový olej, olej z palmových jader a kokosový olej.

Dle studií vykazuje mírné antioxidační a aterosklerotické vlastnosti. Přesto je kyselina palmitová spíše řazena k tukům s negativními účinky pro zdraví a to zejména se zvýšením hladiny celkového cholesterolu. Některé studie spojují vysoký obsah těchto tuků v dietě s vyšším rizikem kardiovaskulárních nemocí a také s výskytem rakoviny. Nicméně tato tvrzení vyžadují více dalších studií.

Jiné zdroje uvádí, že kyselina palmitová reguluje také hladinu některých hormonů, ovlivňuje imunitní funkce a zvyšuje inzulinovou rezistenci. Tudíž diabetici by se měli vyhýbat potravinám obsahující tuto mastnou kyselinu.

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.