Kyselina kaprinová

Mastná kyselin, se středně dlouhým řetězcem, nacházející se v nasycených tucích. Velmi důležitá pro zdraví dětí, protože společně s dalšími mastnými kyselinami, jako je kyselina kaprylová, kyselina laurová a další, pomáhá zvyšovat hladinu HDL „dobrého“ cholesterolu, který je chrání před infekcemi a toxiny.

Studie ukazují, že kojící matky, které zahrnují do své stravy panenský kokosový olej, jako hlavní zdroj této kyseliny, zvyšují její obsah v mateřském mléce. Kyselina kaprinová má obecně silné antivirové a antibakteriální vlastnosti. Monokaprin, na který se v těle přeměňuje, může pomoci v boji s viry, bakteriemi a kvasinkou Candida albicans. Je velmi dobře vstřebatelná, takže může být využita jako zdroj energie při cvičení.

Dle další studie stejně jako další triglyceridy se středně dlouhým řetězcem také ona může vést ke zvýšenému výdeji energie a následně tak napomáhat ke ztrátě tuku a hmotnosti. Společně s kyselinou laurovou může také zvyšovat schopnost pankreatu vylučovat inzulín, což je výhodné pro diabetiky.

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.