Kešu oříšky
Jsou to jedlé nažky tropického stromu Ledvinovníku západního. Původně pochází z Jižní Ameriky, později se rozšířil i do Asie.
Kešu oříšky jsou zdrojem hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, selenu a železa. Obsahují bílkoviny i vlákninu. Díky karotenoidům mají pozitivní vliv na oči, sliznice a kůži, posilují nervovou sestavu, mírní deprese, regenerují buňky.
Mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin řady n-3, které jsou důležité pro správné fungování očí, mozku a zdravé srdce a cévy.
Obsah nutrientů na 100 g:
Polynenasycené mastné kyseliny 8 g
Mononenasycené mastné kyseliny 24 g
Sodík 12 mg
Draslík 660 mg
Sacharidy 30 g
Vláknina 3,3 g
Cukr 6 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín C 0,5 mg
Vápník 37 mg
Železo 6,7 mg
Hořčík 292 mg
Zdroj: eFIA - etická fitness aliance