Kari

“Kari prášek” je obecný termín pro směs koření, které se běžně pojí s východní indickou kuchyní.

Typická směs koření zahrnuje například kurkumu, sušené červené chilli, koriandrové semínko, černý pepř, kmín, pískavici, kardamom, hořčičné semínko, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, pepřové květy a bobkový list. Kari koření může být jemné nebo velmi pikantní a jeho složky poskytují nejen řadu vitaminů a minerálů, ale také různé zdravotní účinky.

Působí protizánětlivě

Kurkuma, hlavní složka v prášku kari, hraje důležitou roli v indické ájurvédské medicíně již po staletí při léčbě zánětlivých stavů. Kurkumin může působit terapeuticky při onemocněních jako je zánětlivé onemocnění střev; pankreatitida, která je zánětem slinivky břišní; artritida; a některých typů rakoviny.

Prevence a léčba rakoviny

Kurkuma je jednou z nejvíce studovaných rostlin v oblasti výzkumu léčby rakoviny.

Chrání proti Alzheimerově chorobě

Studie publikovaná v “Aktuálním výzkumu Alzheimerovy choroby” v prosinci 2005 uvádí, že kurkumin je slibným pomocníkem při prevenci a léčbě Alzheimerovy nemoci.

Pomoc při trávení

Tradiční prášek kari je plný koření, které pomáhají trávicímu systému. Černý pepř, běžná složka ve většině kari směsích, podporuje sekreci žaludečních kyselin a snižuje plynatost střev. Skořice působí proti průjmu, zvracení a žaludeční nevolnosti. Koriandr pomáhá zmírnit bolesti žaludku a problémy se zažíváním a kmín pomáhá s trávicími problémy.

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.