Kamut (Triticum turgidum)

Je to původní druh pšenice, který neprošel šlechtěním či křížením. Má dvounásobnou velikost zrn oproti běžné pšenici.

Dnes se pěstuje především ve státech Montana a Severní Dakota a kanadských provincií Alberta a Saskatchewan. Kamut se pěstuje pouze v podmínkách ekologického zemědělství, a to v těch oblastech světa, kde půda a klimatické podmínky zaručují optimální kvalitu zrna.

Kamut odkyseluje tělo, zvyšuje obranyschopnost a je přírodním antidepresivem. Má výjimečné pekařské vlastnosti, pečivo voní a chutná jemně po oříšcích a vydrží dlouho čerstvé.

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 1 626 kJ / 385 kcal

Tuky: 2,5 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 0,6 g

Sacharidy: 70,0 g

z toho cukry: 2,0 g

Bílkoviny: 15,0 g

Sůl: 0,01 g

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.