Kamut (Triticum turgidum)
Je to původní druh pšenice, který neprošel šlechtěním či křížením. Má dvounásobnou velikost zrn oproti běžné pšenici.
Dnes se pěstuje především ve státech Montana a Severní Dakota a kanadských provincií Alberta a Saskatchewan. Kamut se pěstuje pouze v podmínkách ekologického zemědělství, a to v těch oblastech světa, kde půda a klimatické podmínky zaručují optimální kvalitu zrna.
Kamut odkyseluje tělo, zvyšuje obranyschopnost a je přírodním antidepresivem. Má výjimečné pekařské vlastnosti, pečivo voní a chutná jemně po oříšcích a vydrží dlouho čerstvé.
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 1 626 kJ / 385 kcal
Tuky: 2,5 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,6 g
Sacharidy: 70,0 g
z toho cukry: 2,0 g
Bílkoviny: 15,0 g
Sůl: 0,01 g
Zdroj: eFIA - etická fitness aliance