Dextróza (D-glukóza)

Dextróza, D-glukóza nebo také „hroznový cukr“ je rychle se vstřebávající typ jednoduchého monosacharidu s vysokým glykemickým indexem. Jelikož jde o jednoduchý cukr, tělo ho může rychle využít pro energii.

Kulturisty a sportovci je dextróza využívána k dosažení inzulínového maxima a nahrazení glykogenu ve svalových buňkách, který se během tréninku ztrácí. Je velmi kalorická, ale zároveň bez tuku, a právě proto je hojně využívána právě již zmiňovanými kulturisty, kteří chtějí získat svalovou hmotu a váhu, ale také vytrvalostními sportovci nebo při nízkotučných dietních plánech.

Dalším benefitem v nepřítomnosti tuku v tomto monosacharidu je, že nejsou přítomny ani nasycené a trans-mastné kyseliny, které mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění. Může být také předepsána osobám, které jsou dehydratované nebo mají nízkou hladinu cukru.

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.