Cukr

Cukr je disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy.

Cukr se vyrábí v cukrovarech z cukrové řepy nebo cukrové třtiny.

Řepa se nakrájí na řízky, následně se z nich vyluhuje šťáva a ta se pak čistí a filtruje, neutralizuje a zahušťuje na tzv. těžkou šťávu. Z ní už vznikají krystalky cukru a odpadem je melasa, která se využívá k výrobě lihu, nápojů nebo se přidává do krmiv pro hospodářská zvířata.

Obdobně se vyrábí cukr také ze třtiny.

Cukr má vysoký obsah energie. Nadměrný přísun cukru má negativní vliv na zdraví člověka, způsobuje obezitu, zubní kaz, diabetes. V malém množství ho využíváme jako primární zdroj energie.

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.