Citrón

Jak je jistě známo, citrón je bohatým zdrojem vitamínu C, ale také vlákniny a řady dalších prospěšných látek. Výzkumy ukazují, že právě všechny tyto látky prokazatelně snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a hladinu cholesterolu v krvi.

U citrónu se také uvádí, že by mohl fungovat jako dobrý pomocník při hubnutí. Například tím, že díky obsaženému pektinu, rozpustné vláknině, která je hned pod slupkou, dojde v žaludku k jejímu roztažení a tím dojde k pocitu sytosti a plnosti po delší dobu. Pektin ale také zlepšuje zdraví trávicího traktu a zpomaluje trávení sacharidů a škrobů, i proto je citrón výbornou součástí našeho jídelníčku.

Prostřednictvím vitamínu C a kyseliny citronové zase dochází k lepšímu vstřebávání železa z jiných rostlinných zdrojů a tím tak citrón pomáhá chránit tělo před vznikem sideropenické anémie (anémie z nedostatku železa). Dle studií také může být vhodnou prevencí před vznikem některých druhů rakoviny a pití citronové šťávy nám zase může pomoci v boji s ledvinovými kameny

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.