Červená řepa (Beta vulgaris ruba)

Červená řepa se pěstuje jako klasická podzimní zelenina v různých tvarech. Svoji popularitě jako super jídlu vděčí nedávným studiím, které označují řepu a šťávu z řepy jako potravinu s vlivem na zvýšení sportovního výkonu, snížení krevního tlaku a zvýšení průtoku krve.

Zajímavé pro sportovce by také mohl být vliv na zlepšení svalového okysličování během cvičení. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny, pomáhá předcházet zácpě a podporuje trávení. Červená řepa obsahuje širokou škálu vitamínů (B1, B2, B9, E) a minerálů (K, Ca, Fe, I, Se, Mn, Mg, Li a další) podporujících správnou funkci našeho těla.

Ovlivňuje kosti a cévy, vitalizuje buňky a tvoří vazivové tkáně. Působí antioxidačně a má protinádorové účinky. Pozitivní vliv na psychiku ocení každý konzument. Zvýšený příjem červené řepy může také snižovat riziko obezity, diabetu, srdečních onemocnění a podporovat zdravou pleť a vlasy.

Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.