Aminokyseliny
Aminokyseliny jsou základními stavebními látkami tvořícími bílkoviny. Přirozeně se vyskytuje 22 různých aminokyselin, které se tradičně rozdělují do dvou skupin – neesenciální a esenciální.
Neesenciální aminokyseliny se vytvářejí v játrech z přijatých bílkovin a nemusí být přímo přijímány. Naopak esenciální aminokyseliny nedokáže tělo samo vytvořit a musejí být přijímány z potravy nebo doplňků, aby byla pokryta jejich denní potřeba. Jednotlivé aminokyseliny jsou v bílkovině vázány tzv. peptidickou vazbou.
Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme používat volné formy komplexních esenciálních aminokyselin, dále doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu před tzv. syntetickou formou, která může kvůli chemickému způsobu produkce obsahovat zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R-forem.
Naopak aminokyseliny pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“. Z výše zmíněných důvodů je syntetická produkce aminokyselin v mnoha zemích jako je např. Japonsko, nebo Korea zakázána. Povolena je naopak např. v USA, nebo Číně. Syntetická produkce aminokyselin je až o 100% levnější než přírodní cesta, tedy fermentační technologie.
Zdroj: eFIA - etická fitness aliance
Aminokyseliny jsou stavebními kameny všech proteinů. Protein se skládá z různě pospojovaných aminokyselin, toto spojení nazýváme polypeptickým řetězcem, a může být tvořen stovkami nebo i tisíci aminokyselinami. Molekuly aminokyselin se v prostoru vždy vytváří v rotací, a to levé (L forma) nebo pravé (D forma). Zapamatujte se, že člověk využije pouze L-formu, koupíte-li tedy aminokyseliny v D-formě, v lepším případě jste zbytečně utratili peníze, v horším si můžete ublížit. Dejte si pozor i na směsi obou forem, špatná forma dokáže totálně zničit účinek L formy, proto,u složitějších produktů, vždy volte výrobek s čistou L-formou. Množství pro člověka udávaných aminokyselin se různí dle zdrojů. Nejčastěji se ovšem uvádí 22 aminokyselin. Z tohoto počtu si naše tělo umí samo vytvořit 13 - to jsou tzv. neesenciální aminokyseliny. Zbylých 9 si samo vytvořit neumí jsou to tzv. esenciální aminokyseliny. Tyto esenciální aminokyseliny musíme přijímat ve stravě (to je důvod proč je většina vegetariánu "poťapaná" - chybí jím látky důležité, mimo jiné, i pro funkci mozku).
Aminokyseliny se dělí na:
- glukogenní - z jejich koster vzniká glykogen (alanin, arginin, kyselina asparagová, cystin, kyselina glutamová, glycin, histidin, hydroxyprolin, methionin, prolin, serin, threonin, valin)
- ketogenní - z jejich koster vzniká tuk (čistě ketogenní je pouze leucin)
- smíšené - z nichž částečně vzniká tuk i glykogen (isoleucin, lysin, fenylalanin, tyrosin, tryptofan)
Za stavu katabolismu (převyšuje rozklad nad syntézou - nedostatečný příjem energie, odbourávání svalů) se tedy z aminokyselin mohou vytvářet energetické zdroje, použitelné k tvorbě glykogenu nebo tuku.
Aminokyseliny dále rozdělujeme na:
- esenciální (nezbytné). Esenciální aminokyseliny si tělo nedokáže vyrobit, proto musí být dodány (histidin /esenciální pouze pro děti, taurin /esenciální zřejmě pouze pro děti, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptofan, valin, arginin)
- neesenciální (nahraditelné). Neesenciální aminokyseliny si tělo vyrobit, dokáže (alanin, asparagin /resp. kyselina asparagová, cystein, glutamin /resp. kyselina glutamová, glycin, prolin /resp. hydroxyprolin, serin, tyrosin, histidin /pouze pro dospělé).
Aminokyseliny tvoří nesmírné množství zcela rozdílných typů bílkovin. Aminokyselin je kolem dvaceti a výsledných bílkovin jsou tisíce. Bílkovinami jsou například enzymy, stavební bílkoviny, protilátky, hormony, ale i dokonce různé toxiny (jedy) a nebo i některá antibiotika. Účinek podávání jednotlivých aminokyselin, případně jednoduchých směsí, je spíše podobný podávání léků.