Slovník pojmů

5 A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

Vanilka (Vanilla plantifolia)

Vanilka se pro svou vůni a chuť používá jako koření do mnoha potravin a nápojů. Kromě toho se používá také k povzbuzení srdeční činnosti a vitalizaci organismu. Vanilka je také dobrým zdrojem antioxidantů, posiluje imunitní systém a pomáhá zlepšit…

Vanilkový prášek

Vanilkový prášek se pro svou vůni a chuť používá jako koření do mnoha potravin a nápojů. Kromě toho se používá také k povzbuzení srdeční činnosti a vitalizaci organismu. Vanilkový prášek je také dobrým zdrojem antioxidantů, posiluje imunitní systém…

Vápník

Vápník patří mezi nejvýznamnější minerální látky, které si tělo nedokáže vytvořit a musí ho přijímat z potravy. Kromě toho, že je hlavní součástí kostí a zubů, hraje důležitou roli při tvorbě enzymů a hormonů, které regulují trávení a…

Včelí pyl

Včelí pyl je základní složkou potravy včel a je zodpovědný za mnoho zdravotních přínosu včelího medu. Je to skvělý přírodní prostředek k potlačení alergií. Stimuluje imunitní systém a pomáhá chránit organismus před bakteriemi, viry i plísněmi.…

Včelí vosk (Cera alba)

Včelí vosk, produkt, vznikající metabolickou přestavbou medu a pylu v těle některých druhů včel. Má výborné terapeutické vlastnosti, skvěle využitelné zejména v kosmetice. Díky svým bohatým hydrofobním ochranným vlastnostem je velmi užitečný v péči…

Višeň obecná (Prunus cerasus)

Višně obsahují vysoké množství fytochemikálií včetně melatoninu, což je klíčový hormon pro regulaci hypotalamo-hypofyzárního systému a vzestup jeho hladiny je spojen s nutkáním ke spánku. Podílí se také na regulaci celoročního cyklu (střídání léta a…

Vitamín A

Vitamín A patří do skupiny vitamínů rozpustný v tucích. Je důležitý především pro náš zrak, protože je nezbytný pro správnou tvorbu zrakového pigmentu, který zaručuje vcelku dobré vidění i za šera a dobré vidění barev. Působí preventivně před…

Vitamín D2 a D3

Existují dvě základní formy vitamínu D: vitamín D2 (ergokalciferol – rostlinný původ) a vitamín D3 (cholekalciferol – živočišný původ). Vzhledem k tomu, že naše tělo dokáže produkovat vitamín D díky působení slunečního záření, někteří vědci jej…

Vitamín E

Tento vitamín rozpustný v tucích je důležitý pro udržení zdravého srdce a krevního oběhu, kromě toho má antioxidační účinky. Přírodní vitamín E je lépe absorbován a využíván než syntetický vitamín E. Aplikace: neurologické poruchy (Parkinsonova…

Vitamín K2

Tato forma vitamínu K2 se extrahuje z fermentované sójové potraviny, natto, má přímý vliv především na kostru a oběhovou soustavu. Aplikace: vaskulární kalcifikace, arterioskleróza, hypertenze spojená s arteriální ztuhlostí, usazování vápníku na…

Vláknina

Vláknina neboli balastní látky, která na sebe vážou vodu a zvětšují svůj objem. Vlákninu řadíme mezi důležitou část stravy, jelikož nabízí mnoho zdravotních benefitů. Má pozitivní vliv hlavně na náš gastrointestinální trakt, kde působí příznivě na…

Vlašský ořech

Užívání vlašských ořechů snižuje “špatný” LDL cholesterol v těle, zlepšuje metabolismus a pomáhá kontrolovat diabetes. Ořechy mají silné protizánětlivé vlastnosti, pomáhají při řízení hmotnosti a pozitivně ovlivňují náladu. Nejen díky svému vzhledu,…

Vrba bílá (Salix alba)

Vrba bílá neboli Salix alba je statný listnatý strom, jehož léčivé účinky jsou známy již odedávna. Vrbová kůra působí hodně podobně jako aspirin. Je to díky obsahu glykosidu salicinu, jehož chemicky vyráběná forma, kyselina acetylsalicylová, je…

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.