Slovník pojmů

5 A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

Taniny

Třísloviny (synon. taniny) jsou velkou skupinou polymerních fenolových sloučenin přítomných v potravinách rostlinného původu, které při interakci s bílkovinami ústní dutiny vytvářejí trpkou chuť. Svůj název dostaly podle „třísla“ – přípravku z…

Tapioka

Lahodný extrakt škrobu získávaný z rostliny manioku. Má nízkou hladinu nasycených tuků, ale zároveň vysoký obsah sacharidů a dobrého cholesterolu, což je velmi dobrá kombinace pro osoby, které hledají možnost pro zdravý přírůstek hmotnosti. Jedná se…

Taurát hořečnatý (Magnesium taurate)

Taurát hořečnatý je velmi dobře snášená forma ve vodě snadno rozpustného hořčíku. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvedl, že biologická dostupnost hořčíku v této formě je srovnatelná s přírodními zdroji ve stravě. Taurát…

Taurin

Neesenciální aminokyselina, obsahující stopové množství síry. Příjem této látky je většinou z potravy (červené maso, kvasnice, mořské plody). Nejen pro sportovce jde o výborný doplněk stravy, jelikož může pomoci zvýšit atletický výkon. Reguluje…

Terpen lakton

Látka vyskytující se v Jinanu dvoulaločném (Ginkgo biloba). Jinan pochází z východní Číny a po celém světě se pěstuje pouze záměrně v sadech či zahradách a arboretech. Jinan je i léčivým stromem – zlepšuje činnost centrálního nervového systému,…

Theanin

Theanin je neesenciální aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v zeleném čaji. Přímým působením v mozku pomáhá celkovému zklidnění organismu a navozuje stav hluboké relaxace bez nežádoucího pocitu ospalosti. Podporuje činnost mozkových alfa…

Theobromin

Theobromin je alkaloid, který patří mezi účinné složky obsažené v kakaových bobech. Má podobné stimulační účinky jako kofein, na rozdíl od kofeinu má však mírnější stimulační efekt, který trvá delší dobu. Theobromin je pravděpodobně odpovědný za…

Thermopsis Montana

Neboli falešná lupina, horský goldenbanner, zlatý hrášek, horský thermopsis nebo revonpapu, je druh rostlin, který pochází ze západních Spojených států. Latinský specifický název montana se odkazuje na hory nebo pocházející z hor. Používá se jako…

Thiamin (vitamín B1)

Jeden z vitamínů rozpustných ve vodě, jehož přirozeným zdrojem je například maso, některé druhy ryb, celozrnné produkty, luštěniny a brambory. Thiamin hraje kritickou roli v energetickém metabolismu, a tím v růstu, vývoji a funkci buněk. Výrazně…

Threonin

Jedná se o esenciální aminokyselinu, která je důležitá pro regulaci proteinové rovnováhy v těle. Pomáhá s tvorbou protilátek a tím posiluje imunitní systém. Threonin je využíván k léčbě různých poruch nervového systému, včetně roztroušené sklerózy,…

Tokoferoly

Tokoferoly jsou jednou z forem vitamínu E (tou druhou jsou tokotrienoly). Existují čtyři druhy tokoferolů – alfa, beta, gamma a delta (nejčastěji se používá alfa forma). Tokoferoly mají antioxidační účinky, díky kterým mimo jiné brání proti oxidaci…

Trehalóza

Trehalóza je přírodní sacharid, který se skládá ze dvou molekul glukózy. Má nízký glykemický index a je dobrým zdrojem postupně se uvolňující energie. Trehalóza může přispívat k prevenci vzniku metabolického syndromu, na rozdíl od jiných sacharidů…

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris (Kotvičník zemní) původně pochází z Číny a Japonska, vyskytuje se však i na dalších místech světa, jako jih USA, Mexiko, Španělsko, Indie nebo Bulharsko. Již od starověku se tribulus terrestris používá jako tonikum, pro zvýšení…

Tryptofan

Ze všech osmi esenciálních aminokyselin je Tryptofan tou nejméně obvyklou, představuje asi 1 % z celkového obsahu bílkovin. Po vstřebání ze střev do krevního řečiště se přenáší na periferní místa v těle, kde se zpravidla 90 % využije pro proteinovou…

Třešeň obecná (Prunus avium), Cherry

Třešně jsou využívány jako potravina, ale také k výrobě léků. Jsou účinné při bolestech svalů a při poškození svalů spojeném se sportem nebo při osteoartritidě. Antokyan (přírodní barvivo) společně s vitamínem C a zinkem, vyskytujících se v…

Třtinový cukr

Třtinový cukr se získává krystalizací z cukrové třtiny. Na rozdíl od klasického bílého řepného cukru neprochází procesem chemické rafinace a bělení a neobsahuje tak zbytkové chemikálie (siřičitany, methylacetát). Naopak v třtinovém cukru zůstávají…

Tuk

Tuky dotváří trojici hlavních makroživin ve výživě člověka. Tuky řadíme z biochemického hlediska do velké skupiny lipidů (platí pravidlo „tuky jsou lipidy, ale lipidy nejsou jenom tuky“). Tuky se nachází jak v živočišných, tak i rostlinných zdrojích.…

Tuky

Tuky ve výživě člověka dotváří trojici hlavních makroživin. Řadíme je z biochemického hlediska do velké skupiny lipidů (platí pravidlo, že tuky jsou lipidy, ale lipidy nejsou jenom tuky). Jsou to sloučeniny glycerolu a mastných kyselin (MK) a…

Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria) extrakt

Patří do čeledi růžovitých, přezdívá se mu rostlinný aspirin. Je to vlhkomilná bylina, trvalka rostoucí téměř po celé Evropě s vysokou lodyhou, řapíkatými listy a drobnými květy. V minulosti se využívala k provonění obydlí, velmi si jej oblíbila…

Tyrosin

Tyrosin se řadí k neesenciálním aminokyselinám, protože si ji tělo dokáže samo vyrobit, konkrétně z aminokyseliny fenylalaninu. Je to pro tělo velmi důležitá aminokyselina, protože je prekurzorem (výchozí látkou) pro syntézu neurotransmiterů,…

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.