Slovník pojmů

5 A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

Saccharomyces boulardii

Saccharomyces boulardii je kmen přátelských kvasinek, který působí jako probiotikum, normalizuje střevní mikroflóru a upravuje podmínky ve střevech. Posiluje imunitu a chrání organismus před infekcemi. Pomáhá při průjmech způsobených bakteriemi i…

Safranal

Je to biologicky aktivní látka, která se nachází v šafránu a je zodpovědná za jeho jedinečnou vůni. Izoluje se z rozemletých blizen Crocus sativus (Šafránu setého). Během sušení blizen se z pikrokrocinu uvolňuje díky enzymu glukosidáze aglykol, z…

Sacharidová směs CarboBiotics

Carbobiotics je speciální směs sacharidů s nízkým glykemickým indexem (oves, ječmen, trehalóza) doplněná o probiotické kultury a prebiotické fruktooligosacharidy. Organický oves a ječmen jsou nejen výborným zdrojem postupně se uvolňující energie,…

Sacharidy

Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie, jelikož poskytují životně důležitou glukózu. Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky do tzv. skupiny makroživin, které jsou základním stavebním kamenem výživy člověka. Pro sportovce…

Sacharóza

Je to nejběžnější disacharid, který se skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Sacharóza je metabolickým produktem všech zelených rostlin a u nás se pro její produkci pěstuje cukrová řepa. Dalším zdrojem, ze kterého je možné…

Salicin

Salicin je glykosid, který je přítomen v kůře některých dřevin. Zejména těch, jejichž původ je v Severní Americe (osiky, topoly, vrby). Významným zdrojem salicinu je Vrba bílá, od jejíhož latinského názvu, Salix alba, je název salicin odvozen. V…

Salidrosid

Salidrosid, také známý jako rhodiolosid, je nejúčinnější a aktivní složka obsažená v Rhodiola rosea. Výzkumy ukázaly, že tato bioaktivní sloučenina pozitivně podporuje nervový systém. Zajišťuje ochranu nervů, podporuje jejich opravu, reguluje…

Selen

Selen je v přírodě poměrně vzácně se vyskytující prvek, který lze nalézt ve stopovém množství v půdě, ve vodě a některých potravinách jako např. krabi, játra, ryby, drůbež, para ořechy a pšenice. I přesto, že všechny sloučeniny selenu jsou prudce…

Semolina

Semolina je mouka umletá z tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Je výživově bohatší než klasická pšeničná mouka. Zrna jsou v porovnání s pšenicí obecnou (Triticum aestivum) větší, jsou jantarově zabarvená, mají mnohem tvrdší endosperm a vyšší obsah…

Sépiový inkoust

Inkoust vypouští sépie (Sepia Officinallis) ze speciální žlázy, aby se v obarvené vodě ztratila a unikla tak před nebezpečím. Sépiový inkoust se používá k obarvování potravin, nejčastěji těstovin či rizota. Obsahuje přírodní tmavé barvivo melanin,…

Serenoa plazivá (Serenoa repens) Saw Palmetto

Serenoa plazivá je malá palma, jejíž plody jsou bohaté na mastné kyseliny a rostlinné steroly. Extrakt z bobulí se používá především pro léčbu močového a pohlavního ústrojí. Nejčastěji se používá při léčbě benigní hyperplazie prostaty (nezhoubné…

Serin

L-serin je jedna z dalších neesenciálních aminokyselin, která je velmi důležitá pro správnou funkci mozku a centrálního nervového systému. Obecně je ale důležitá pro celkové zdraví, fyzické i psychické. Napomáhá produkci imunoglobulinů a protilátek…

Shiitake (Lentinula edodes)

Shiitake houba má několik terapeutických účinků, jako jsou antioxidační a antimikrobiální vlastnosti, způsobené různorodostí obsažených složek. Shiitake Lentinula edodes je vzhledem k probiotickým vlastnostem a poměrně vysoké nutriční hodnotě…

Schizandra

Schizandra (Klanopraška čínská) bývá označována také jako bylina pěti chutí, protože v ní najdeme hořkou, sladkou, pálivou, slanou i kyselou chuť. Jedná se o jednu z nejdůležitějších bylin tradiční čínské medicíny, která byla v minulosti nedílnou…

Sibiřský ženšen (Eleutherococcus senticosus)

Eleuterokok ostnitý (Eleutherococcus senticosus) pochází z východní Asie a vyskytuje se např. v Rusku, Číněm Koreji a Japonsku. Pro své pozitivní účinky bývá přirovnáván k ženšenu. Používá se jako adaptogen, který zlepšuje obranyschopnost organizmu…

Skořice cejlonská (Cinnamomum zeylanicum)

Skořice je nejen lahodným kořením, ale zároveň přináší mnoho benefitů pro lidské zdraví. Je bohatým zdrojem antioxidantů, které brání poškození volnými radikály a zpomalují proces stárnutí. Má protizánětlivé účinky a ulevuje od bolesti. Bojuje proti…

Sladový extrakt z ječmene

Slad je naklíčené a usušené zrno ječmene, které je známé především pro své použití při výrobě piva. Kromě toho se ze sladu vyrábějí také extrakty (výtažky), které se ve formě podobné medu nebo usušeného prášku používají jako přírodní…

Sluncovka kalifornská (Eschscholtzia californica Cham.)

Sluncovka kalifornská je státní květinou státu Kalifornie. Rod Eschscholzia zahrnuje asi 125 druhů, které rostou zejména na západě Severní Ameriky (zejména Kalifornie). Tato rostlina byla používána již v tradiční indiánské medicíně k uvolnění křečí…

Slunečnicové semínko

Slunečnicové semínko, zdroj všech živin (vitamínů, minerálů a esenciálních olejů) potřebných pro lidský organismus. Díky vysokému obsahu vitamínu E a kyseliny listové, konzumace slunečnicového semínka podporuje kardiovaskulární systém. Pomáhá snížit…

Slunečnicový lecithin

Lecithin je přirozenou součástí všech buněk v těle. Udržuje buněčné stěny pružné a brání jejich zatvrdnutí. Působí jako antioxidant a chrání zažívací trakt před nežádoucími bakteriemi. Používá se k prevenci i léčbě onemocnění srdce. Dodává mozku…

Slunečnicový olej

Za studena lisovaný slunečnicový olej je dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, který působí jako antioxidant. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a chrání před rozvojem kardiovaskulárních chorob. Posiluje imunitní systém,…

Sodík

Sodík je velmi důležitý elektrolyt v těle s klíčovou rolí v kontrole rovnováhy tekutin, regulace krevního tlaku a přenosu nervových impulsů. Také pomáhá udržovat rovnováhu pH v těle a je důležitý v metabolismu vápníku. Nadbytečný příjem sodíku může…

Sójový lecitin

Ačkoliv se nejedná o základní živinu, přináší konzumace sójového lecitinu řadu zdravotních výhod. Chrání buňky tím, že usnadňuje pohyb tuků, odpadů, živin a iontů uvnitř buněk a ven z buněk, přičemž udržuje jejich pevnou strukturu a tudíž pevný…

Sójový olej

První zmínky o pěstování sóji pochází ze staré Číny. Pro výrobu oleje se v Evropě a Americe začala pěstovat teprve začátkem dvacátého století. Ještě později se pak přišlo na to, že je velmi vhodná pro krmení hospodářských zvířat, a nakonec se ke…

Sójový protein

Sójový protein je plnohodnotná bílkovina obsahující kompletní zastoupení esenciálních mastných kyselin. Získává se ze sójových bobů, kde procesem zisku je izolace bílkovinných frakcí. Je dobře stravitelný, proto je vhodný pro doplňování bílkoviny…

Nahoru

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.