Slovník pojmů
5 A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Olej z avokáda
Olej z avokáda je možno pro terapeutické účinky užívat jak vnitřně tak i zevně. Má výborné regenerační účinky na pokožku, je bohatý na minerály a vitamíny, díky kterým má i antioxidační účinky. Podporuje obnovu buněk, pomáhá změkčovat ztvrdlou kůži…
Olej z granátového jablka (Punica Granatum Seed Oil)
Organický olej z granátového jablka, extrahovaný ze semen, může nejen díky antioxidantům pomoci léčit, ale i předcházet onemocnění jako je rakovina (prsu, prostaty, tlustého střeva), vysoký krevní tlak, ateroskleróza, infarkt či kožní problémy. Díky…
Olej z mořské řasy Schizochytrium sp.
Olej z této řasy je velmi bohatý na DHA (kyselinu dokosahexaenovou), esenciální nenasycenou mastnou kyselinu, která je velmi důležitá a naše tělo si ji neumí samo vytvořit. Musí být tedy přijímána potravou. Olej je obzvláště vhodný pro vegany,…
Olej z mořské řasy Schizochytrium sp.
Olej z této řasy je velmi bohatý na DHA (kyselinu dokosahexaenovou), esenciální nenasycenou mastnou kyselinu, která je velmi důležitá a naše tělo si ji neumí samo vytvořit. Musí být tedy přijímána potravou. Olej je obzvláště vhodný pro vegany,…
Olej z pelargonie (Pelargonium Graveolens Flower Oil)
Olej z pelargonie, díky svým vlastnostem, nejen krásně voní, ale také pomáhá při léčbě celé řady onemocnění. Pro své silné protizánětlivé, antiseptické a antioxidační vlastnosti je již velmi dlouho využíván v oblasti zdraví kůže, jizev a…
Olej z pšeničných klíčků (Triticum Vulgare Oil)
Olej z pšeničných klíčků, vysoce bohatý nerafinovaný olej. Jeden z nejbohatších zdrojů vitaminu E, A a D. Je známý díky svým antioxidačním vlastnostem. Aplikuje se na kůži, zlepšuje cirkulaci krve a napomáhá opravě kožních buněk zničených slunečním…
Olej z pupalky
Další z olejů, který je velmi účinný nejen v kosmetickém průmyslu. Pomáhá udržovat mladistvý vzhled kůže a zároveň se používá při jejich poruchách, jako je ekzém, psoriáza (lupénka) nebo akné. Jelikož je bohatý na esenciální mastné kyseliny, může…
Olej z šípkové růže (Rosa Canina Fruit Oil)
Olej z šípkové růže je bohatý na vitamíny A, C a E. Má blahodárné účinky na pleť, pečuje o suchou a zralou pleť, podporuje regeneraci buněk a chrání pokožku před působení volných radikálů. Vyhlazuje pleť, urychluje hojení jizev a snižuje viditelnost…
Olej ze lněného semínka
Len setý se v poslední době stává oblíbeným doplňkem vyvážené a zdravé stravy. Semena jsou bohatá na bílkoviny a vlákninu. Olej má vysoké množství n-3 mastných kyselin a velmi dobrý poměr n-3 ku n-6 mastným kyselinám (až 4:1). Poměr mezi n-3 a n-6…
Olivový olej
Olivový olej je již od pradávna součástí středoevropské kuchyně a je ceněn také pro svůj pozitivní vliv na lidské zdraví. Kvalitní extra panenský olivový olej obsahuje antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny a protizánětlivé složky. Působí jako…
Olivy
Olivy jsou plody stromu Olea europea a řadíme je mezi ovoce. Pochází z Malé Asie. Plody tvoří 50 % oleje, a proto se z nich vyrábí kvalitní olej. Olivy konzumujeme konzervované, syrové se jíst nedají. Obsahují totiž hořce chutnající oleuropein, proto…
Olivy Nocellara
Jedná se o kultivar oliv, pěstovaný na Sicílii. Plody jsou velké, zelené s jemnou chutí. Jsou ručně sbírané, po sběru se kvasí v soli. Jsou zpracované podle originální sicilské receptury tak, aby si zachovaly všechny živiny. Olivy jsou zdrojem…
Omega 3
Omega 3 jsou esenciální nenasycené mastné kyseliny, které si tělo nedokáže samo vytvořit a musí být přijímány stravou. Mezi omega 3 mastné kyseliny se řadí EPA (kyselina eikosapentaenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a ALA (kyselina…
Omega 6
Omega 6 patří stejně jako omega 3 mezi esenciální nenasycené mastné kyseliny. Omega 6 mastné kyseliny jsou důležité pro správnou funkci mozku, mimo to také podporují zdraví pokožky a vlasů, přispívají ke zlepšení kvality kostí, regulují metabolismus…
Omega 7
Omega 7 patří mezi nenasycené mastné kyseliny. Přestože nepatří mezi esenciální mastné kyseliny, mohou nabídnout zajímavé benefity pro lidské zdraví. Omega 7 mastné kyseliny pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podporují…
Omega 9
Omega 9, označovaná také jako kyselina olejová, se řadí mezi neesenciální nenasycené mastné kyseliny. Omega 9 mastné kyseliny pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice. Zároveň zvyšují energii, dokážou zlepšit náladu a…
Ornitin
Ornitin je neesenciální aminokyselina, která má spolu s Argininem pozitivní vliv na sekreci růstového hormonu. Zlepšuje transport aminokyselin do buněk. Podílí se na odbourávání amoniaku v močovinovém cyklu. Napomáhá správné funkci jater a stimuluje…
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) Milk thistle
Ostropestřec je považován za nejsilnější přírodní lék na problémy s játry. Játra jsou přetěžována špatnou stravou, konzumací alkoholu, znečištěným ovzduším a dalšími vlivy, ostropestřec pomáhá s jejich detoxikací a udržení správné funkce. Léčí také…
Oves (Avena sativa) /ovesné vločky
Oves je dobrým zdrojem postupně se uvolňující energie. Poskytuje mnoho minerálních látek (včetně poměrně vzácného křemíku) a také ovesné beta glukany, díky kterým má protizánětlivé účinky. Oves může pomáhat se zvýšením hladiny testosteronu u mužů.…
Ovesné otruby
Otruby dokonale čistí a detoxikují celé trávení. Jedná se o potraviny s vysokým obsahem vlákniny a se schopností snižovat hladinu cholesterolu v těle a to i cholesterolu absorbovaného z potravin. Díky tomu dokážou působit jako prevence…
Oxid hořečnatý
Slouží k úpravě pH v potravinách. Je zdrojem hořčíku. Používá se při výrobě másla, kakaa, tofu nebo konzervovaných potravin. Do potravin se přidává jako protispékavá, zpevňující a pomocná látka. Nemá žádné nežádoucí účinky, jedná se o látku…