Slovník pojmů

5 A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

Maca

Maca se řadí mezi silné adaptogeny a je schopna významně zvýšit energii pokud je to zapotřebí, ale v opačném případě nestimuluje víc než je třeba. Dále může významně posílit imunitní systém a celkovou tělesnou vitalitu (až o 10-15 %). Zdroj: eFIA -…

Magnesium Citrate

Sloučenina uhličitanu hořečnatého a kyseliny citronové, doplněk využívající se při léčbě nedostatku hořčíku. Jelikož tělo vyžaduje efektivní působení tohoto minerálu, je citrát hořečnatý doporučován jako jedna z jeho lépe absorbovatelných doplňkových…

Mahónie cesmínolistá – Oregon Grape Root (Berberis aquifolium)

Bylina hojně užívaná v USA se jako přírodní antibiotikum rozšířila po celém světě. Olej z mahónie se používá při léčbě chronických kožních stavů, jako je akné, lupénka a ekzém. Příznivé účinky jsou spojené hlavně s vysokými hladinami přítomných…

Malina

Malina je plodem Ostružníku maliníku (Maliníku obecného). Ten pochází z Evropy, hojně rozšířen byl i v Asii. Červené barvivo obsažené v malinách obsahuje vysoké množství účinných antioxidantů zvaných antokyanosidy. Ty pomáhají předcházet poškození…

Maltitol

Cukrový alkohol přirozeně se vyskytující u některých druhů ovoce a zeleniny. Maltitol je ale látka, která je spíše vyráběna než využívána ve své přirozené podobě. Jeho výhodou je nižší sladkost a méně kalorií oproti klasickému cukru. Právě z tohoto…

Maltodextrin

Maltodextrin je polysacharid, který vzniká spojením několika molekul glukózy. Vyrábí se enzymatickým zpracováním škrobu (nejčastěji pšeničného, ale může být použit např. i rýžový, kukuřičný nebo bramborový). Maltodextrin slouží jako zdroj energie. V…

Mandarinka

Vynikající směs antioxidantů a flavonoidů, chránící tělo před působením volných radikálů, které mohou vést k degeneraci buněk a ty pak ničit buňky zdravé. Mandarinky tak chrání imunitní systém před jakýmkoliv poškozením. Zvyšují odolnost proti…

Mandlový olej (Prunus Amygdalus Dulcis Oil)

Mandlový olej, vysoký obsah mastných kyselin a vitamínu E, díky kterému působí antioxidačně. Právě díky těmto vlastnostem zabraňuje poškození způsobené UV zářením. Brání tedy tělo před působením volných radikálů a chrání důležité struktury…

Mangan

Mangan je základní živina podílející se v těle na mnoha chemických procesech, včetně zpracování cholesterolu, sacharidů a bílkovin. Také by se mohl podílet na tvorbě kostí a podpoře hojení ran. Používá se k prevenci a léčbě nedostatku manganu, při…

Mango

Známé také jako král ovoce. Velmi bohaté na vitamíny (A, B, C, E), minerály (K, Fe) a antioxidanty zajišťující optimální zdraví. Je také výborným zdrojem pektinu, rozpustné vlákniny, která účinně přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a může…

Manukový med

Manukový med je kvalitní med pocházející z nektaru květů keře Manuka rostoucím na Novém Zélandě. Manuka neboli Balmín metlatý má bílé nebo narůžovělé kvítky. Každá šarže vytočeného medu prochází kontrolou a laboratorním testováním a je označena a…

Marakuja – mučenka (Passiflora edulis Sims.)

Velmi aromatické ovoce s kyselou chutí, původem z Brazílie, plné vitamínů (A, B, C) a s asi nejvyšším obsahem železa ze všech druhů ovoce. Právě díky vysokému obsahu železa je maracuja velmi vhodná pro lidi trpící anémií. Vždy ale byla využívána k…

Máta peprná (Mentha piperita), Máta klasnatá (Mentha spicata)

Máta patří mezi nejpoužívanější byliny a pěstuje se takřka na celém světě. Používá se především při léčbě všech druhů žaludečních potíží. Působí proti zvracení a křečím v žaludku, léčí koliky a choroby střev. Zvyšuje vylučování žluči a tlumí bolesti…

MCT olej

Nejzvláštnější doplněk stravy, díky kterému se dají více nabírat svaly (ochranou proteinů před jejich znehodnocením), spalovat tuk a zvyšovat výkon. Jde o tuk získávaný frakční destilací z palmového, palmojádrového a kokosového tuku. Získaný olej s…

Měď

Nezbytný minerál v těle účastnící se řady různých reakcí. Podílí se na tvorbě kolagenu, který je nepostradatelný pro pevnost a pružnost všech pojiv v těle. Měď je také potřebná pro pevnost cév, kostí, nervů a šlach a je klíčová pro plodnost. V…

Med

Med je lepkavá zlatavá tekutina vytvářená včelami a dalším hmyzem. Včely sbírají nektar z květů nebo medovici od mšic, přetváří je na med a ten jim slouží jako zásobárna energie na zimu, kdy žádné květy nekvetou. Med má vysokou hustotu a nízký obsah…

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Meduňka se v lidovém léčitelství používá pro celkové uklidnění organismu. Pomáhá potlačit stres a problémy s ním spojené, jako špatné trávení, křeče žaludku, bušení srdce nebo pocity úzkosti. Působí proti křečím způsobeným nervovým vypětím, a…

Mentol

Mentol je jednou z účinných složek máty peprné (obsahuje jej přes 50 %). Mentol má uklidňující účinky na žaludek, působí proti žaludečním křečím, tlumí nevolnosti v těhotenství a pomáhá při léčbě syndromu dráždivého tračníku. Tradičně se používá při…

Merlík čilský (Chenopodium quinoa)

Merlík chilský neboli Quinoa se řadí mezi vysoce výživné potraviny nejen díky svému výjimečnému bílkovinnému složení (je to tzv. kompletní bílkovina obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin). Také obsahuje celou řadu vitamínů (C, B, E,…

Meruňková jádra

Meruňková jádra se používají jako prevence rakoviny, snižují vysoký krevní tlak, zmírňují bolest spojenou s artritidou, pomáhají odolávat infekcím, chřipce a nachlazení. Obsahují vitamín B17 (amygdalin) a jsou dobrým zdrojem zdravých tuků, vlákniny…

Měsíček lékařský květ (Calendula officinalis)

Měsíček lékařský se používá především v kosmetice, má schopnost zjemňovat pokožku, pomáhá s léčbou špatně se hojících ran, popálenin, vyrážek a vředů. Působí proti zánětu a pomáhá například při léčbě zánětu tlustého střeva. Balzámy z měsíčku…

Mesquite (Prossopis pallida)

Mesquite je alternativou kakaa a karobu s nízkým glykemickým indexem (25). Díky sladké chuti a výrazné vůni se používá jako přírodní sladidlo a dochucovadlo do potravin a nápojů. Může se použít také jako bezlepková náhrada mouky. Je dobrým zdrojem…

Methionin

Jde o esenciální aminokyselinu, jejíž hlavní funkcí je budování různých proteinových molekul a syntéza aminokyseliny cysteinu. Je využívána při redukci nadváhy jako tzv. spalovač tuků a je také důležitá v syntéze kolagenu. Má antioxidační…

Micelární kasein (Micellar Casein)

Kasein je jeden z hlavních druhů bílkovin nacházející se v mléce. Micelární kasein je speciálně upravená mléčná bílkovina, která se získává pomocí mikrofiltrace a ultrafiltrace z čerstvého mléka. Kompletní protein obsahuje všechny esenciální…

Mochyně peruánská (Physalis peruviana)

Pro svoje účinky se řadí mochyně mezi superpotraviny. Díky vitamínu C, který je obsažený v plodech, pomáhá zlepšovat imunitní systém a působí antioxidačně. Vysokým obsahem draslíku se podílí na regulaci hladiny krevního tlaku. Mochyně je…

Nahoru

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.