Slovník pojmů

5 A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

L-Arginin

Nabídka produktů, které obsahují aminokyselinu L-Arginin. Aminokyselina, která je nezbytná pro sportovce, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Jedna z nejoblíbenějších a nejvíce používaných aminokyselin, nejčastěji se používá ve směsi se svým blízkým…

L-askorbát hořečnatý

L-askorbát hořečnatý je nekyselou pufrovanou formou vitamínu C, která je zároveň zdrojem nepostradatelného hořčíku. Je to přirozená neutrální sůl, která nedráždí žaludek a střeva a zajišťuje tak lepší využitelnost vitamínu C i hořčíku. Vitamín C je…

L-isoleucin

L-Isoleucin se řadí mezi větvené aminokyseliny (BCAA) a zároveň je aminokyselinou esenciální (tělo si nedokáže vytvořit samo). Mezi potraviny bohaté na L-Isoleucin patří např. maso, mléčné výrobky, ořechy a semena nebo mořské řasy. L-Isoleucin je…

L-Karnitin

Aminokyselina L-Karnitin a její bioaktivní forma Acetyl-L-Karnitin se v těle vytváří z aminokyselin lysinu a methioninu, vitamínů C, B3, B6 a železa a je zapotřebí pro uvolňování energie z tuků. Přenáší mastné kyseliny do mitochondrií, tzv.…

L-karnitin L-tartrát

L-karnitin-L-tartrát je sloučeninou karnitinu a kyseliny vinné (tartrát = vínan, sůl kyseliny vinné), obsahující 68 % karnitinu a 32 % kyseliny vinné. Tato sloučenina umožňuje použití v sypkém stavu, zatímco samotný karnitin je látkou silně…

L-leucin

L-Leucin je esenciální (tělo si nedokáže vytvořit samo) aminokyselina, která patří mezi tzv. větvené aminokyseliny (BCAA). Větší množství L-Leucinu je obsaženo v syrovátce, kaseinu, vaječném bílku, mase, rybách, neloupané rýži nebo sójových bobech.…

L-threonát vápenatý

Je to čistá anorganicko-organická látka (je to organicky vázaný vápník). Používá se v potravinářství a farmacii. Vzhledem je to bezbarvá (bílá nebo skoro bílá) krystalická látka bez zápachu. Zdroj: eFIA - etická fitness aliance

L-Tryptofan

V této kategorii naleznete aminokyseliny obsahující L-Tryptofan. Tryptofan je esenciální aminokyselina, jejíž vlastnosti souvisí s produkcí serotoninu a melatoninu, hormonů zodpovědných za pozitivní psychický stav a kvalitní spánek. Ten je pro…

L-valin

Větvená aminokyselina (BCAA) L-Valin je jednou z esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže vytvořit samo. Dobrými zdroji L-Valinu jsou maso, mléčné výrobky, vejce, čočka nebo hnědá rýže. L-Valin podporuje růst a obnovu svalové…

Lactobacillus Acidophilus

Lactobacillus Acidophilus je užitečnou bakterií s probiotickými účinky, kterou najdeme např. v jogurtu. Podporuje růst prospěšných bakterií a zároveň potlačuje ty škodlivé, chrání organismus před infekcí (virovou, bakteriální i kvasinkovou) a…

Lactobacillus Rhamnosus

Lactobacillus Rhamnosus patří mezi probiotické bakterie, které podporují dobrý stav střevní mikroflóry. Používají se např. při výrobě jogurtů nebo některých druhů sýrů. Brání přemnožení škodlivých bakterií ve střevech, pomáhají při průjmech (i jako…

Laktáza

Enzym laktáza zajišťuje rozklad mléčného cukru (laktózy) na jednodušší sacharidy (glukóza, galaktóza). Laktáza se nachází v tenkém střevě, její produkce je nejvyšší v kojeneckém věku a postupně se přirozeně snižuje. Nedostatečná produkce laktázy je…

Laktóza

Laktóza je disacharid obsažený v mléce savců. Skládá se z molekuly galaktózy a glukózy spojených glykosidickou vazbou. Jsme schopni ji trávit, protože se nám ve střevech vytváří enzym laktáza. Pokud ho naše tělo nedokáže vytvořit dostatek, trpíme…

Lékořice (Glycyrrhiza glabra)

Lékořice lysá patří mezi nejstarší léčivé rostliny, pěstuje se především v subtropickém a tropickém podnebí na jihu Evropy a v Asii. Posiluje imunitní systém, dodává energii, bojuje proti chronickému únavovému syndromu a potlačuje symptomy…

Letní lanýže (Tuber Aestivum Vittae)

Plodnice letního lanýže jsou hrbolaté, tmavé, nepravidelného tvaru. Letní lanýže rostou výjimečně i u nás, jsou to podzemní houby a většinou je nalezneme proto, že je vyhrabe lesní zvěř. U nás jsou ale chráněné, a proto se nesmí sbírat. Mají jemnou…

Leuzea Carthamoides

Maralí kořen pochází ze Sibiře a má účinky podobné ženšenu. Obsahuje tuky, bílkoviny, sacharidy, vitamíny, vlákninu a minerální látky. Doporučuje se lidem, kteří prodělali chemoterapii, mononukleózu, nádorová onemocnění anebo boreliózu. Pomáhá…

Levandule lékařská

Je to krásně vonící bylinka s typickými fialovými květy na dlouhých stopkách, uspořádaných v klasech. Je to léčivka, která se postupně rozšířila do celého Středozemí. Tradičně se pěstuje na velkých plochách v Provence ve Francii. Odpuzuje moly, je…

Levandule lékařská olej (Lavandula Angustifolia Oil)

Olej z levandule lékařské je těžen pro své silné antioxidační, uklidňující, antibakteriální, sedativní, ale také antidepresivní vlastnosti a již po staletí je využíván v kosmetickém a terapeutickém odvětví. Právě v kosmetickém průmyslu může jeho…

Ligusticum chuanxiong kořen

Je to kvetoucí vytrvalá rostlina používaná v tradiční čínské medicíně, kde patřila mezi základních 50 léčivých rostlin. Pro léčivé účinky se používá kořen a oddenky, ale je možné použít Ligusticum i do kosmetiky, které tak dává výjimečnou vůni. Jako…

Limetka

Limeta nebo též limetka je citrusový plod stromu Citrus limetta. Je kyselý, ale méně než citron. Limetky jsou zdrojem vitamínu C, B a minerálních látek. Výtažky z limetky se používají pro své blahodárné účinky na pleť do mnoha kosmetických…

Limitdextrináza

Jedná se o méně významný glykolytický enzym konvertující škrob, který se účastní trávení. Štěpí vázací vazby nalezené v amylopektinu a omezuje dextriny. Je využíván také v pivovarnictví, kde svojí aktivitou může přispět při použití nezměněného či…

Limonene

Látka přirozeně se vyskytující v růži, levanduli či citronové kůře, mající protizánětlivé antibakteriální a antifungální účinky. Přispívá k rychlejšímu hojení ran při aplikaci na kůži. Do přípravku je limonene přidáván zejména za účelem vonného…

Linalool

Rostlinný alkohol, vyskytující se v mnoha rostlinách (máta, skořice, konopí). V kosmetickém průmyslu působí zejména k maskování základních pachů a jako vonná látka, ale zároveň může chránit tělo před hmyzem po jeho přídavku do repelentu. Je to ale i…

Lipáza

Lipáza je enzym, který zabezpečuje rozklad tuků na glycerol a mastné kyseliny. V trávící soustavě se vytváří především ve slinivce břišní a ve žlázách na jazyku. Dostatečné množství lipázy může pomáhat při spalování tuku, naopak snížené množství…

Lískový ořech

Lískové ořechy obsahují celou řadu vitamínů (E, B kyselina listová), minerálů (draslíku, hořčíku, vápníku), bílkovin, vlákninu a zdravé tuky. Jsou dobrým zdrojem kyseliny olejové, která přispívá ke snížení špatného LDL cholesterolu a zvýšení toho…

Nahoru

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.