Slovník pojmů
5 A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Ibišek květ (Hibiscus)
Ibišek je všestrannou léčivou rostlinou, která pomáhá při prevenci civilizačních onemocnění a je vhodný také pro těhotné a kojící ženy. Ibišek pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, tím snižuje riziko infarktu, mrtvice nebo…
Imunoglobulin G (IgG)
Imunoglobuliny jsou skupinou protilátek bílkovinné povahy, které pomáhají chránit organismus před neznámými objekty, jako jsou bakterie a viry. Imunoglobulin G má mezi imunoglobuliny nejhojnější zastoupení (až 75 %), vyskytuje se především v krvi a…
Inositol
Inositol je součástí buněčných membrán. Účastní se transportu mastných kyselin a cholesterolu a brání jejich ukládání v játrech. Pomáhá také při odstraňování volných radikálů. Doporučení forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit…
Inulin
Rozpustný druh vlákniny nacházející se v mnoha rostlinách (chřest, česnek, cikorka, cibule a další). Nejvýznamnější vlastností inulinu je nízká energetická hodnota a účinné snižování hladiny cholesterolu a triglyceridu v krvi. Díky své energetické…
Invertáza
Invertáza, enzym rozdělující sacharózu na své složky fruktózu a glukózu. Díky této schopnosti je důležitou součástí trávení komplexních cukrů. Tělu tak pomáhá získat i potřebnou energii, prostřednictvím uvolněné glukózy. Mimo to, že hraje klíčovou…
Invertní cukerný sirup
Invertní cukr vzniká hydrolýzou sacharózy nebo štěpením škrobu. Používá se jako sladidlo v potravinářství, je sladší než běžný cukr. Je tekutý a hůře krystalizuje, proto je jako přísada v potravinářství technologicky vhodný. Má nižší glykemický…