Slovník pojmů

5 A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

Farnesoll

Přirozená součást vitamínu K, vyskytující se přirozeně v mnoha esenciálních olejích (růže, jasmín, pomerančové květy). Tato látka má výborné regenerační schopnosti, čímž může přispívat ke zpomalení stárnutí pleti. Zvyšuje také pružnost pokožky,…

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)

Fenykl je velkým pomocníkem při potížích se zažíváním. Používá se proti nadýmání a křečím v žaludku a ve střevech. Zlepšuje trávení a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Pomáhá také při onemocněních močových cest a udržuje správnou funkci sleziny a…

Fenylalanin

Jde o esenciální aminokyselinu. Jedinou formu fenylalaninu obsaženou v proteinech je L-forma. Mezi hlavní zdroje patří maso, ryby, vejce, sýr a mléko, ale také sójové boby. Pro sportovce je důležitá informace, že jde o aminokyselinu, která podporuje…

Fíky (Ficus carica)

Fíky mají vysoký obsah cukrů a mohou tak sloužit jako dobře stravitelný zdroj energie při únavě nebo nízké výkonnosti. Obsahují velký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny, což pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zlepšuje trávení a chrání před…

Flavanoly

Flavonoidy jsou velmi rozsáhlou skupinou rostlinných fenolů. Mezi hlavní skupiny flavonoidů ve výživě člověka patří flavanoly, flavanony, flavony, flavonoly, proantokyanidiny, kyanidiny a isoflavonoidy. Hlavními flavanoly jsou katechiny (katechin,…

Flax Seed Oil (lněný olej)

Olej z lněného semínka je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin (ALA). Působí jako prevence onemocnění srdce a cév, snižuje riziko rozvoje rakoviny, redukuje vysokou hladinu cholesterolu, pomáhá při menopauze, zlepšuje zdraví vlasů, nehtů a…

Fluor

Fluor je důležitý stopový prvek uplatňující se v metabolismu kostí a zubní skloviny, ve kterých se ukládá ve formě tzv. fluoroapatitu. Chrání zuby proti zubnímu kazu, má vliv na některé enzymy (inhibitor jejich aktivity v mikroflóře ústní dutiny).…

Fosfatáza

Jedná se o enzym uvolňující fosfátovou skupinu z její vazby na jinou sloučeninu. Můžeme znát 2 typy fosfatáz, alkalickou fosfatázu (ALP) a kyselou fosfatázu (CP). ALP je obsažena zejména v kostech, podílí se tedy na mineralizaci. Dále ve střevě a…

Fosfatidylethanolamin

Patří mezi fosfolipidy. (PE, též cefalin) je fosfolipid (konkrétně glycerolfosfolipid), který tvoří součást většiny buněčných membrán. Fosfatidylethanolamin se v těle vyrábí v několika krocích. V játrech je možné z fosfatidylethanolaminu vyrábět…

Fosfatidylcholin

Patří mezi fosfolipidy. Některé membránové fosfolipidy lze hydrolyzovat fosfolipasami, čímž vznikají tzv. druzí poslové. Fostatidáty – soli a estery kyseliny fosfatidové. Nejvýznamnější strukturní fosfatidáty, které tvoří základ lipidové dvojvrstvy…

Fosfatidylinositol

Druh fosfolipidu, ve kterém je na fosfatidovou kyselinu vázán cukr inositol (u kterého následně dochází k fosforylaci dalších hydroxylových skupin). Je typickou součástí vnitřního listu plasmatické membrány, má klíčovou úlohu v nitrobuněčném přenosu…

Fosfatidylserin (PS)

(PS) – přirozený fosfolipid je součástí membrán mozkových buněk – podílí se na zpomalování některých kognitivních procesů souvisejících se stárnutím (zlepšení krátkodobé paměti, schopnosti učení nových věcí). Působí proti projevům stárnutí v mozku,…

Fosfodiesteráza

Enzym štěpící esterové vazby, rozkládající cyklické nukleotidy (cAMP, cGMP), a tím nepřímo ovlivňující řadu buněčných dějů, vyvolaných například hormony. Bylo popsáno několik typů fosfodiesteráz (1 – 11). Ovlivnění enzymu, prostřednictvím…

Fosfolipidy

Esenciální fosfolipidy jsou látky přirozeně se vyskytující v našem těle a jsou součástí buněčných membrán s cholesterolem, glykolipidy a bílkovinami. Jsou složené z mastné kyseliny, cholinu, glycerolu a kyseliny fosforečné. Vyskytují se v lidském…

Fosfor

Fosfor je společně s vápníkem důležitou složkou zubů a kostí, pomáhá při snižování hladiny kyselosti v buňkách (acidobazická rovnováha), společně s draslíkem je důležitý pro nervový systém. Ovlivňuje správnou funkci mozku a také se podílí na tvorbě…

Fruktooligosacharidy (fructooligosaccharides)

Fruktooligosacharidy jsou složité sacharidy, které se přirozeně vyskytují v mnoha rostlinách. Největší množství najdeme v chřestu, pórku, cibuli a česneku. Fruktooligosacharidy působí jako prebiotikum, to znamená, že slouží jako zdroj energie pro…

Fruktóza

Díky svému častému výskytu v různých druzích ovoce je označována také jako ovocný cukr nebo levulóza. Je nejsladší ze všech výživných sladidel a jako alternativní zdravé sladidlo je i doporučována. Má nízký glykemický index, a proto nezvyšuje…

Furostanolové saponiny

Neboli saponiny Kotvičníku (Tribulus-saponiny) patří mezi stimulátory luteinizačního hormonu (lutropinu) a testosteronu, kam patří také spirostanolové saponiny a flavonoidy. Vyskytují se v nati a plodu rostliny Tribulus terrestris L., Zygophyllaceae…

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.