Slovník pojmů

5 A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

Čekanka (vláknina z kořene čekanky)

Kořen čekanky – pod jménem cikorka – se užívá k výrobě bezkofeinové náhražky kávy. Sušené listy a kořeny čekanky se používají v lékařství. Čekanka patří v klasické fytoterapii mezi velice často používané byliny, a to zejména k podpoře látkové…

Černý rybíz (Ribes nigrum)

Černý rybíz je využíván lidmi pro řadu pozitivních účinků, a to čerstvý, sušený, v podobě oleje, čajového extraktu od listů až po semena. Díky vysokému obsahu vitamínu C, karotenů, retinolů, Ca a dalších nezbytných látek výrazně posiluje naši…

Červená řepa (Beta vulgaris ruba)

Červená řepa se pěstuje jako klasická podzimní zelenina v různých tvarech. Svoji popularitě jako super jídlu vděčí nedávným studiím, které označují řepu a šťávu z řepy jako potravinu s vlivem na zvýšení sportovního výkonu, snížení krevního tlaku a…

Česnek (Allium sativum)

Česnek se vyznačuje silnými antibiotickými účinky, kromě bakterií účinně hubí také viry a plísně. Má pozitivní účinky na dýchací cesty, proto se hodí při chřipce a nachlazení (podporuje vykašlávání a pocení). Snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje…

Česnekový esenciální olej

Esenciální olej z česneku má mnohem větší antimikrobiální účinky než surový česnek. Česnek je nejen ochucovadlem, ale i léčivým přípravkem. Používá se jako přírodní antibiotikum, chrání játra a má i protirakovinné účinky. Podporuje krevní oběh,…

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.