Slovník pojmů

5 A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž

5-HTP

5-hydroxytryptofan (5-HTP), také známý jako oxitriptan, je přirozeně se vyskytující aminokyselina a chemický prekurzor, stejně jako metabolický meziprodukt v biosyntéze neurotransmiteru serotoninu. Serotonin (5-hydroxytryptamin, zkráceně 5-HT), je…

Acai

Acai, neboli Euterpe brazilská (Euterpe oleracea), česky také Kapustoň brazilská, je druh palmy, který se vyskytuje především v Brazílii a v nížinných oblastech Jižní Ameriky. Má mnohostranné využití a tradičně se používá v rámci domorodé…

Acerola (Malpighia emarginata)

Acerola je malá červená bobule podobná třešni, která patří mezi nejbohatší přírodní zdroje vitamínu C (až 30x více než pomeranč). Jedná se o silný antioxidant, má pozitivní vliv na imunitní systém a bylo prokázáno, že acerola má protirakovinné…

Acetyl-L-Carnitine

Acetyl-L-Carnitine (zvaný tako jako ALCAR) je aminokyselina (stavební kámen pro bílkoviny), která se přirozeně vytváří v těle. Jde o acetylovanou formu L-Carnitinu. Tělu pomáhá produkovat energii. Tato aminokyselina je důležitá pro funkci srdce,…

Actinidin

Je to enzym, který se nachází v ovoci (kiwi, ananas, mango…). Jedná se o proteolytický enzym (štěpí bílkoviny). V ovoci pomáhají dozrávání plodů. V současné době probíhá řada studií na zvířatech, které se zabývají využitelností tohoto enzymu při…

Adenosin (Cordycepin)

Adenosin je hlavní nukleosid cizopasné houby Cordyceps sinensis, jeho obsah je mnohem vyšší u hub pěstovaných v umělých podmínkách než u těch rostoucích v přírodě. Zlepšuje zdraví i výkonnost. Dodává energii, zlepšuje využití kyslíku a podporuje…

Agáve (sirup)

Sirup z agáve se běžně používá jako sladidlo, má přibližně 1,5 krát vyšší sladivost než běžný cukr a nízký glykemický index. Má vysoký obsah fruktózy a stačí jej užívat jen velmi malé množství. Může sloužit také jako zdroj energie. Zdroj: eFIA -…

Akátový med

Akátový med je mírně nažloutlý až nazelenalý, zůstává dlouho tekutý a má obzvláště výraznou vůni po akátových květech. Díky vysokému obsahu fruktózy má výjimečně sladkou chuť. Akátové medy se vyznačují nejnižší enzymovou aktivitou. To je současně s…

Alanin

Alanin hraje významnou roli v několika metabolických procesech a regulaci hladiny dusíku a cukru v krvi. Právě regulace glukózy v krevním oběhu vede ke vzniku energie, kterou tělo pro svoje fungování potřebuje. Podílí se také na budování silných a…

Alfa – Amyláza

Enzym, který může štěpit škrob a následně ho převést na cukry. Tím, že amyláza spolupracuje s dalšími enzymy, které pomáhají škrobové sacharidy rozložit, pomáhá lidskému tělu získat potřebnou energii pro fyzickou aktivitu a cvičení. Primárně je…

Alfa-karoten

Alfa-karoten je karotenoid, který se v lidském organismu může přeměňovat na vitamín A. Alfa-karoten působí jako antioxidant (silnější než beta-karoten), udržuje správnou funkci imunitního systému, přispívá ke zdraví kostí, očí a pokožky. Vyšší…

Alfa-lipoová kyselina

Kyselina alfa-lipoová je vitamínu podobná sloučenina obsahující síru, která hraje významnou roli v produkci ATP a působí jako jedinečně silný antioxidant při ochraně před volnými radikály rozpustnými v tucích i ve vodě. Navíc podporuje účinky…

Alfalfa (Tolice Vojtěška)

Tato vytrvalá bylina je známá také jako tolice vojtěška nebo jednoduše vojtěška. Název alfalfa vychází z arabštiny a znamená „otec všeho jídla“. Pro léčebné účely se používají květy, mladé listy nebo naklíčené semeno. Alfalfa obsahuje aminokyseliny,…

Aloe vera

Aloe vera nebo Aloe pravá je vytrvalá sukulentní rostlina s přízemní růžicí dužnatých listů. Na povrchu listů je silná kutikula, která brání vypařování vody. Vnitřní část listu je tvořena dužinou s gelovitým obsahem. Po staletí je používána jako…

Amalaki (Indický angrešt, Emblica officinalis)

Amalaki je skvělým zdrojem vitamínu C (20x více než pomeranč), antioxidantů a bioflavonoidů. V rámci ájurvédské medicíny se po dlouhá léta používá jako součást směsi Triphala ke zlepšení stavu trávící soustavy, udržení pružnosti tepen, čištění krve a…

Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou základními stavebními látkami tvořícími bílkoviny. Přirozeně se vyskytuje 22 různých aminokyselin, které se tradičně rozdělují do dvou skupin – neesenciální a esenciální. Neesenciální aminokyseliny se vytvářejí v játrech z…

Amla plod (Phyllantus emblica)

Phyllanthus emblica (synonymum Emblica officinalis), běžně známá jako indický angrešt, je důležitou léčivou rostlinou v tradičním indickém systému ayurvedické medicíny. Ovoce, které má jak dietní, tak léčivé využití, se pyšní mnoha zdravotními…

Amygdalin

Amygdalin bývá označován také jako vitamín B17 a je spojován především s prevencí a léčbou rakoviny. Amygdalin reaguje s antioxidanty a pomáhá z těla odstraňovat škodlivé buňky, tím podporuje detoxikaci organismu, zlepšuje imunitu a působí jako…

Amyláza

Amyláza je enzym, jehož funkcí je štěpení škrobů a polysacharidů na jednodušší sacharidy. Ve slinách se vyskytuje amyláza označovaná jako ptyalin, která zahajuje štěpení polysacharidů při styku s potravou. Další štěpení poté zajišťuje amyláza…

Amyloglukosidáza

Glukosamylasa (amyloglukosidáza) se podílí na enzymatickém štěpení škrobu – hydrolyzuje vazby α-D-(1–4) a α-D-(1–6). Hydrolýza probíhá od neredukujícího konce řetězce po jedné glukózové jednotce, která je konečným produktem hydrolýzy. Zdroj: eFIA -…

Ananas

Ananas, vynikající tropické ovoce bohaté na vitamín C. Pomáhá tedy při nemoci a posilovat imunitní systém, a to stimulací činnosti bílých krvinek. Vitamín C, přítomný v ananasu, zajišťuje také antioxidační účinek a významně se podílí na produkci…

Andělika lékařská (Angelica officinalis)

Andělika lékařská, nazývána také jako andělský kořen, patří mezi nejvyšší léčivé rostliny. Její užívání je doporučováno pro péči o pleť, jelikož obsahuje celou řadu živin, jako jsou antioxidanty, vitamíny a další, které jsou velmi přínosné pro léčbu…

Annatto

Bix orellana, keř z Jižní a Střední Ameriky, běžně známý jako Annatto. Pro léčebné účely bývají využívány semena i listy. Obsahuje řadu pro tělo potřebných látek, aminokyseliny, minerály (Fe, Ca, P), vitamíny B2, B3, kyselinu listovou nebo…

Arabská guma (Acacia senegal), kapinice / akácia

Poloopadavý keř nebo strom. Zdroj nejkvalitnější arabské gumy, která má využití v lékařství i potravinářství. Z tvrdého dřeva lze získat kvalitní dřevěné uhlí. Arabská guma vyhovuje definicím dietní vlákniny, která je nyní schválena Evropskou unií a…

Arašídy

Velmi energetická potravina, řadící se mezi luštěniny, oblíbená zejména mezi sportovci. Jde o poměrně bohatý zdroj proteinů, ale zejména je to potravina s vysokým podílem mononenasycených tuků a kalorií. Při hubnutí jsou také dobrou volbou, jelikož…

Nahoru

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.